Haaveiletko kauniin vihreästä ja tasaisesta nurmikosta kotipihaasi? Onko nurmikko sinulle perheen yhteinen temmellyskenttä ja lekottelupaikka vai enemmän maisemointielementti? Vai oletko viherrakentamisen ammattilainen, joka etsii urakkaansa laadukasta, Viherympäristöliiton suositusten mukaista kasvualustaa? Olipa kyse sitten ammattilaisen rakentamasta puistoalueesta tai kotipihan nurmikosta, laadukkaaseen kasvualustaan investoiminen kannattaa, sillä oikeanlainen kasvualusta on hyvinvoivan nurmikon perusta.
Biokasvuvoima Oy valmistaa laadukkaita tuotteistettuja kasvualustoja niin viherrakentajien kuin kuluttajienkin käyttöön. Biokasvuvoiman Nurmikkomulta on kompostilannoitettu, kalkittu ja seulottu levitysvalmis kasvualusta. Seuraavassa tietoa Biokasvuvoiman Nurmikkomullasta ja vinkkejä nurmikon perustamiseen.
Viherrakentajille
Biokasvuvoiman Nurmikkomulta täyttää Viherympäristöliiton ja InfraRYL:n suositukset nurmikoiden kasvualustaksi. Nurmikkomulta on pääasiassa puisto- ja viheralueille tarkoitettu kasvualusta. Tuote on valmistettu nurmikon tarpeita ajatellen ja sen hiekkapitoinen rakenne kestää hyvin hoitokoneiden painoa tiivistymättä liiaksi. Nurmikkomulta on erinomainen kasvualusta myös siirtonurmikon alle. Istutuksille suosittelemme Biokasvuvoiman Istutusmultaa.
Biokasvuvoima huomioi toiminnassaan ympäristön hyvinvoinnin ja kierrätyksen. Kasvualustojen raaka-aineina käytetään kierrätysmateriaaleja, kuten maanparannuskompostia ja metsäteollisuuden sivuvirtoja. Tuotteistetut maanparannusaineet tuovat multaan vilkkaan mikrobitoiminnan, ravinteita pitkäkestoisessa muodossa ja parantavat vedenpidätyskykyä.
Kotipuutarhureille
Huolelliset pohjatyöt, laadukas kasvualusta ja huolenpito- tuloksena kukoistava nurmikko
Nurmikon perustaminen ei ole vaikeaa, mutta pieni perehtyminen asiaan kannattaa ennen toimeen ryhtymistä. Kuten sanotaan, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kotipihan kunnostaminen tarkoittaa tietenkin rahanmenoa siinä kuin talon remontoiminenkin ja kasettikuormallisen tilaaminen saattaa tuntua kalliilta lystiltä. Laskelmissa kannattaa huomioida, että viherrakentamisen tuotteet säilyttävät rakenteensa pitkään, joten säästät myös rahaa, kun laitat nurmikkoasiat kerralla kuntoon. Kertainvestoinnilla saat toimivan kasvualustan vuosiksi eteenpäin.
Nurmikon perustaminen
Paras ajankohta uuden nurmikon perustamiselle on kevät tai syksy, jolloin riittävästä kosteudesta on helpompi huolehtia kuin keskikesällä. Jos nurmikkourakkasi kuitenkin osuu kesäaikaan, huolehdi kastelusta erityisen huolellisesti. Muista myös sopia etukäteen, kuka nurmikkoasi kastelee, kun lomailet palmun alla.
Nurmikolle kannattaa käyttää vähintään 20 cm paksuudelta multaa tiivistettynä. Rinnepaikoilla tai kallioisella tontilla kerroksen on hyvä olla paksumpi, jotta orgaanista ainesta on riittävästi tuomaan hyvät kasvuolot nurmikon juuristolle. Huomioi mullan määrää laskiessasi myös mullan tiivistyminen noin 20 %:lla. Huolellisesti tiivistetty pohja on edellytys tasaiselle ja hyvinvoivalle nurmialueelle. Puutteellisesti tiivistetyn pohjamaan seurauksena nurmikkoon muodostuu painanteita, jotka keräävät vettä ja tukehduttavat nurmikkoa. Varsinkin kevättalvella nurmikkoa uhkaa myös jääpolte, kun painanteet ovat jääkerroksen alla. Näistä kohdista nurmikko voi tukehtua ja kuolla. Tuloksena on laikukas nurmikko, joka vaatii paikkauskylvön. Tasaista nurmikkoa on myös helpompi leikata, eikä pidä unohtaa käyttömukavuuttakaan.
Biokasvuvoiman Nurmikkomulta on valmistettu puisto- ja viheralueille, joihin kohdistuu paljon kulutusta ja joita hoidetaan raskailla koneilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Nurmikkomulta on hiekkaisempi ja sen myötä vettä läpäisevämpi, kuin Biokasvuvoiman Istutusmulta, joka myös soveltuu kotipihan nurmikon kasvualustaksi. Nurmikkomullan suuremman hiekkapitoisuuden ja vähäisemmän orgaanisen aineksen määrän vuoksi nurmikon riittävään kasteluun pitää kiinnittää erityistä huomiota. Ammattikohteissa riittävästä kastelusta huolehditaan erikseen hoitosuunnitelman mukaisesti, kun taas kotipihojen nurmikot jäävät helposti vähäisen kastelun tai sateiden varaan. Onkin hyvä muistaa, että 1 mm sademäärä kastelee kasvualustaa vain noin 1 cm matkalta! Koko kasvualustakerroksen kasteleminen on tärkeää, jotta juuret hakeutuvat syvemmälle veden ääreen. Hyvin juurtunut nurmikko kestää jatkossa kuivuuttakin paremmin.
Kasvualustaan on voinut tuulen mukana levitä rikkakasvien siemeniä. Ne lähtevät nopeasti kasvuun, kun nurmikkoa perustetaan. Yksivuotiset rikkakasvit eivät kestä leikkausta ja kuolevat nopeasti leikkuun alettua. Niitä ei kannata lähteä kitkemään pois. Parasta on leikata ne ruohonleikkurilla korkealla leikkauskorkeudella ajoissa, etteivät ne pääse liiaksi kasvamaan ja viemään kasvutilaa nuorelta nurmikolta. Muista, että nurmikon pituudesta leikataan kerralla enintään kolmasosa. Ensimmäisellä leikkuukerralla uusi nurmikko kannattaa jättää hieman pidemmäksi. Jatkossa nurmikon voi leikata 4-5 cm korkuiseksi. Jos nurmikko on päässyt venähtämään yli 10 cm korkuiseksi, se leikataan kahdessa osassa. Toinen leikkuu tehdään pari päivää myöhemmin. Nurmikko leikataan aina mahdollisimman kuivana. Leikkuusuuntaa on myös hyvä vaihdella.
Siemenkylvö vai siirtonurmikko
Siemenkylvö on edullisempi vaihtoehto, siirtonurmikolla puolestaan saat heti vihreän pihan. Molemmissa menetelmissä lähdetään liikkeelle hyvällä suunnittelulla, laadukkaan kasvualustan hankinnalla ja huolellisilla pohjatöillä. Maanpinta muotoillaan viettämään poispäin rakennuksista. Kasvualusta tiivistetään jyräämällä niin, että kävelystä jää kengänjälki, mutta kenkä ei uppoa maahan. Perustamisen jälkeen kylvöalue tulisi rauhoittaa, jotta juurtuminen ja kasvu lähtisivät hyvin käyntiin. Siirtonurmikolla voi tepastella heti asentamisen jälkeen, mutta kovempaa kulutusta tulisi tässäkin vaihtoehdossa alkuun välttää. Kannattaakin miettiä pihan työjärjestystä ja rakentaa riittävät kulkuväylät ensin valmiiksi.
Siirtonurmikko on tuoretuote, joka pitää asentaa heti toimituspäivänä. Siirtonurmikko toimitetaan lavoilla nurmikkorullina. Nurmikkorullat kuumenevat liian pitkässä säilytyksessä eli kompostoituvat. Ripeä toiminta ja työvaiheiden oikea ajoitus on siis erityisen tärkeää. Kun nurmikko saapuu, pohjatöiden on oltava täysin valmiit. Useampi käsipari on tarpeen, jos nurmialue on suuri. Nurmikkomattojen kastelu aloitetaan välittömästi asennuksen jälkeen. Koko alueen valmistumista ei pidä jäädä odottamaan, vaan kastelun voi aloittaa heti kun valmista aluetta syntyy. Nurmikkomatot asennetaan tiiviisti vierekkäin tiililadontana, jotta sauma ei osu aina samaan kohtaan. Siirtonurmikkoa voi tarvittaessa muotoilla puukkoa apuna käyttäen. Pienien palojen käyttämistä kannattaa kuitenkin välttää, varsinkin reunoilla. Kriittisintä aikaa ovat 2-3 ensimmäistä viikkoa asennuksen jälkeen, jolloin nurmikko juurtuu kasvualustaansa. Tänä aikana nurmikkoa ei saa päästää kuivumaan kertaakaan. Kastelun jälkeen sekä nurmikon että alla olevan kasvualustakerroksen tulee olla märkiä. Riittävän veden määrän hahmottamiseen voi auttaa se, että asennusvaiheen kastelun yhteydessä kokeilee kädellä, onko myös nurmikkomaton alla oleva maa märkä.
Kylvönurmikkoa perustettaessa kannattaa kysyä puutarhaliikkeistä neuvoa sopivan siemensekoituksen valintaan. Siemensekoituksia löytyy erilaisiin käyttötarkoituksiin ja olosuhteisiin; esimerkiksi pelinurmikoille, varjoisille tai kuiville paikoille. Kylvönurmikon perustaminen aloitetaan samalla tavalla kuin siirtonurmikonkin. Kasvualusta tiivistetään huolellisesti ennen kylvöä. Siemenet harataan mullan pintaan ja jyrätään kevyesti uudestaan, jotta siemenet ovat tiiviissä yhteydessä maan kanssa. Varsinkin poutasäällä on huolehdittava riittävästä kastelusta, sillä jos itämään lähtenyt siemen kuivuu, se kuolee. Kylvöstä tulisi kastella kerralla niin reilusti, että koko kasvualustakerros kastuu, ei vain pinta.
Nurmikon kalkitus ja hoitolannoitus
Biokasvuvoiman Nurmikkomulta on levitysvalmis kasvualusta eli siihen ei nurmikon perustamisvaiheessa tarvitse lisätä kalkkia tai lannoitetta. Seuraavasta kasvukaudesta alkaen nurmikkoa aletaan kalkita ja lannoittaa. Nurmikko kalkitaan varhain keväällä. Kalkki levitetään tasaisesti kosteaan maahan ja annetaan vaikuttaa 2-3 viikkoa. Kuiva maa pitää kastella kalkitsemisen jälkeen. Nurmikko lannoitetaan vasta muutaman viikon päästä kalkituksesta, jotta kalkki on ehtinyt vaikuttaa ja ravinteet ovat siten paremmin kasvien käytössä. Lannoitus tehdään aina kasvin tarpeen mukaan. Onkin hyvä muistaa, että liikalannoituskin on vahingollista ja noudattaa lannoitepakkausten annosteluohjeita.