För träd, buskar och perennaväxter
Biokasvuvoima Istutusmulta
För vilket slags växtunderlag passar den här produkten?
Planteringsmyllan är avsedd som växtunderlag i näringsrika förhållanden med rätt bra fukthållande som behövs av perenner, träd- och buskplanteringar samt gårdsplanens gräsmattor, vilka inte behöver tåla en belastning som stora maskiner för skötseln medför. Produkten rekommenderas inte för att användas för att driva upp ätbara växter.
Att beakta
Produkten packas med c. 20 % då den anläggs.
Produktbeskrivning
Planteringsmyllan är ett kompostgödslat, kalkat och sållat växtunderlag färdigt att bredas ut. Blandningen består till största delen av finkornig mineraljordsubstans, mörk odlingstorv och jordförbättringskompost.
Planteringsmyllan uppfyller Grönmiljöförbundets (VYL) och InfraRYL:s (Infrabyggandets kvalitetskrav) växtunderlagsrekommendationer för krävande växter. Produktens mängd av organiskt ämne varierar mellan 9–14 vikt-%. Produktens sållningsmål är under 30 mm.
Biokasvuvoima Planteringsmylla uppfyller Grönmiljöförbundets rekommendationer för näringsämnestyp 1, ”A1 gräsmattor, krävande växter, begränsade växtunderlag”.
Bruksanvisningar
Träd- och buskplanteringar
Skikttjockleken som ska användas för planteringsmyllan beror på de växter som ska planteras. För små buskar och perenner räcker det som marktäcke med ett cirka 30 cm skikt och större kräver ett skikt på 40–60 cm. För träd är det bra att ha 60–100 cm tjock mylla. Då ett nytt planteringsområde anläggs, sprider man ut mylla på hela området till den tjocklek som växterna kräver.
Det är bra att forma alven och krossa ytan innan ny mylla läggs till, så att det kommer vatten i önskad riktning och att det inte bildas pölar ovanpå alven. För planteringen av enstaka växter gräver man en rejält större grop än rotklumpen. Den nya myllan, som ska föras dit, blandas delvis med alven på planteringsgropens botten så att kanterna söndras, för att gropens botten och kanter inte ska bli alltför kompakta, så att de dåligt släpper igenom vatten. Risken med en planteringsgrop med täta kanter är att de är alltför våta vid regnväder och rotsystemet söker sig dåligt genom den kompakta kanten ut i den omgivande jorden.
Det är bra att vattna planteringsgropens botten före planteringen, om marken är torr. På så sätt kommer plantans rötter genast i närheten av fuktig jord. Myllan packas kring klumpen på den planta som ska planteras. Särskilt viktigt är det med större trädplantor. Den nya myllan vattnas först efter planteringen, eftersom en packning av den vattnade myllan ofta orsakar att myllans struktur blir alltför mycket packad och det viktiga luftrummet försvinner från myllan. På planteringsområdena är det bra att lämna ytan på den nya myllan högre än den omgivande marken, eftersom den ändå under sina första år ytterligare packas till. Om det tillpackade skiktet av mylla förblir lägre än den omgivande marken, stannar regnvattnen kvar och bildar pölar vid växternas rotända, vilket försämrar deras tillväxtförutsättningar.
För att inte ett högre planeringsområde ska göra det besvärligt med den viktiga bevattningen av de nya plantorna, är det bra att göra en liten jordvall kring plantorna, inom vilken bevattningsvattnet stannar kvar och absorberas just i närheten av växten. Då man vattnar lönar det sig att alltid vattna rejält på en gång så att fukten stannar kvar djupt i jorden och får växternas rötter att söka sig djupt in i jorden. Efter att man har vattnat är det t.o.m. klokt att lite gräva i jordens yta och se, om vattnet har stannat endast i ett tunt ytskikt.
Krukan ska alltid avlägsnas från krukplantorna vid planteringen och på plantorna med klump avlägsnas tyget som stöder klumpen. Det är bra att en aning söndra klumpens yta, så att rötterna ska söka sig utåt, och inte heller alltför tätt börjar slingra sig kring runt efter formen av den gamla krukan. Det är bra att alltid stödja träden i samband med planeringen. Stödkäpparna ska man slå in djupt i marken och träden stöds vid dem några av de första åren, tills trädens rötter har vuxit och fått stadigt fäste i marken. Då ett träd utan stöd vajar för vinden kan det orsaka att de unga rötterna brister inne i marken.
Det är bra att använda täckning på planteringsområdena, till exempel täckbark eller ett täcke med prydnadsbark, eftersom täcket hindrar att det växer ogräs som sprids med vinden. Täcket jämnar även ut fuktväxlingarna i jordens yta och hindrar att ytan slammas till vid fuktigt väder.
Gräsmattorna
Det är bra att använda produkten som växtunderlag för gårdsplanens gräsmattor till en tjocklek på 20 cm. På sluttande ställen, eller om det till exempel under mullskiktet finns ett berg, är det bra att skiktet är litet tjockare, så att det finns tillräckligt med material med förmåga att hålla kvar vatten för att ge gräsmattans rotsystem goda växtförhållanden.
Det lönar sig att anlägga en ny gräsmatta på våren eller hösten, då det är lättare att se till att sådden får tillräckligt med fukt än under högsommaren. Packa till växtunderlaget så det blir tillräckligt packat före sådden, luckra upp fröna till myllans yta och välta lätt på nytt, så att fröna står i fast förbindelse med jorden. Kom ihåg att vid uppehållsväder se till att vattna tillräckligt, för om ett frö som börjat gro torkar, så dör det. Sådden ska vattnas en gång så rejält att hela växtunderlagsskiktet blir fuktigt, inte endast ytan. Det är bra att vara medveten om att 1 mm regnvattenmängd vattnar växtunderlaget endast på en sträcka av 1 cm.
Det har kunnat komma med vinden ogräsfrön i växtunderlaget. De börjar snabbt växa, när gräsmattan anläggs. Ettåriga ogräs tål inte att de klipps och de dör snabbt då klippningen börjat. Det lönar sig inte att börja rensa bort dem. Det bästa är att klippa dem med en gräsklippare med hög klippning i tid, så att de inte får växa till siig för mycket och ta över växtutrymme av den unga gräsmattan.
Lagring
Ta myllan i bruk så snabbt som möjligt efter din beställning. Den näringsrika myllan är ett utmärkt växtunderlag för ogräs som sprids såväl med vinden som via alven. Det bästa sättet att bekämpa ogräs är i själva verket att breda ut myllan och så/plantera då den är färsk. Då kommer inte ogräsen åt att ta över ett område så lätt. Lagra myllan vid behov på en skyddad plats på ett rent underlag, t.ex. på en presenning. Bred ut en presenning även över högen.
Osta Biokasvuvoima Istutusmultaa
Du kan köpa våra produkter via våra äterförsäljare.
Om du är intresserad av beställningsprodukterna eller återförsäljning, kontakta oss direkt.